Llum verda a celebrar el Sant Jordi 2021: així es viurà a Cerdanyola

L'Ajuntament ja ha anunciat com serà la celebració del Sant Jordi d'aquest any, amb activitats presencials i virtuals seguint la normativa sanitària vigent

Les lletres i la literatura són protagonistes de l’activitat cultural de la ciutat de Cerdanyola durant el mes d’abril. Les celebracions del Dia Mundial de la Poesia, del Dia Internacional del Llibre Infantil i de Sant Jordi són referents ben destacats. Per això, l'Ajuntament ja ha anunciat com serà la celebració de Sant Jordi d'aquest any.

Enguany també s’ha activat el programa Més Que lletres amb l’objectiu d’insuflar noves forces i energies a la promoció de la literatura, en les seves diverses formes i suports. Més Que Lletres és actiu des del passat 18 de març, amb accions de carrer al voltant del Dia Mundial de la Poesia, i dialogarà amb la ciutadania fins al 23 d’abril, dia de Sant Jordi.

2a trobada de Tales Trucks

Les caravanes dels contes arribaran a Cerdanyola aquest 17 d’abril, d’11 a 20 h, a la pista d’Hoquei de la Biblioteca Central. Es tracta d'una activitat presencial i familiar que permetrà que caravanes i altres artefactes amb rodes visitin els carrers de la ciutat per oferir la narració de contes, màgia, circ, música i cançons.

Per assistir-hi caldrà reservar les entrades al web de l’Ajuntament. Aquesta activitat, com totes les presencials, es faran complint les mesures COVID19.

La 20a Marató de Lectura

El 23 d’abril, dia de Sant Jordi, de 8 a 20 h es proposa a la ciutadania que participi en la XX Marató de Lectura que comptarà amb 12 hores d'activitats virtuals, a través del canal de Youtube de l’Ajuntament, i d'altres que es faran de forma presencial, per part d'escoles, entitats i altres col·lectius de la ciutat.

El Teatre de l'Ateneu serà l'escenari d'un plató de TV que retransmetrà en streaming durant 12 h sense pausa lectures presencials i en línia d'autors i autores homenatjats al llarg d'aquests 20 anys, amb la veu d'alumnes d'escoles de la ciutat, escriptors i escriptores, agents culturals, ciutadania, entitats...

Primer concurs fotogràfic Instagram de Sant Jordi 

Aquest any es posa en marxa el primer concurs fotogràfic Instagram Sant Jordi 2021 "Llibres, lectura, ... vida", dins la programació del "Més que lletres". L’organització, a càrrec de l’AFOCER i l’Ajuntament, vol destacar fotografies de moments i situacions de lectura al municipi. El termini de presentacions de les obres és del 19 de març al 26 d’abril.

Cada persona participant podrà penjar a Instagram un màxim de 5 fotografies de mida i format lliure. Caldrà que les etiqueti amb el hashtag #santjordi21_afocer, fent esment com a comentari o títol a: @ajuntament_cerdanyola i @afocer

Parades de llibres i roses el 23 d'abril

Adaptant la diada a la pandèmia, no es farà la fira de parades de llibres i roses tradicional al centre de la ciutat, sinó que es distribuiran davant de les llibreries i floristeries.

Més info: Sant Jordi se celebrarà amb parades de llibres i roses distribuïdes per la ciutat

Així, per Sant Jordi les parades de llibres i roses sortiran al carrer a Cerdanyola tot i que ho faran sense concentrar-se en un únic lloc com és tradició. Les floristeries i llibreries de la ciutat que ho hagin sol·licitat podran instal·lar una parada davant la botiga o a pocs metres d’aquesta tal i com està recollit en el Pla Específic de Sant Jordi.

"Els establiments autoritzats disposaran d’una carpa i tanques pel control d’aforament per mantenir la distància de seguretat i poder complir amb les mesures COVID", explica el consistori. A més, hi haurà floristeries i llibreries que oferiran el servei a domicili per portar la rosa o el llibre fins a casa.

 

Programa d’activitats

15 d’abril
19 h
Cafè amb lletres

Víctor García Tur presenta
L’aigua que vols, 61è premi Sant Jordi de novel·la. Proa publicarà l’obra el mes de febrer.
Acte virtual. Retransmissió a través del perfil Instagram de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.
Conduirà l’acte: Jordi Nopca
Organitza: Ajuntament. L’activitat forma part del Pla Director de Lectura.

17 d’abril
11 a 20 h
2a Trobada de Tales Trucks

Caravanes i altres artefactes amb rodes visitaran la ciutat per oferir activitats de narració de contes, màgia, circ, música, cançons i altres.
Per públic familiar.
Cal reservar entrades. A través del web www.cerdanyola.cat Aquesta activitat, com totes les presencials, es faran complint les mesures COVID19.
Lloc: pista d’hoquei (darrere de la Biblioteca Central).

18 d’abril
11.30 a 13.30 h
Llibres, lletres i números

Taller de confecció de llibres durant el qual parlarem dels alfabets antics de la mediterrània i treballarem amb els números romans amb els quaals paginarem el nostre llibre.
Per participar cal incripció prèvia al 935 804 500 o al correu [email protected] 
Lloc: Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver
Activitat per a públic familiar (a partir de 8 anys)
Organitza: CRAC amb la col·laboració de l'Ajuntament (Museu d'Història)

22 d’abril
19 h
El Contacontes

Acte que comptarà amb la participació de Carme Alern, Eva Esther Pérez, Joan Todó, Josep Maria Riera, Luís Ezquerra, Maite Barceló, Marutxi Beaumont, Bernardí Martorell, Masha Mor i Miquel Sánchez. Presenta Toni Álvaro.
Lloc: Jardí de Ca n’Ortadó
Organitza: La Constància Factoria Cultural 

23 d’abril
De 8 a 20 h.
XX Marató de Lectura

L’edició d’enguany, a banda de la dualitat de la presencialitat i virtualitat de les persones participants, farà un homenatge a moltes de les autores i els autors que han protagonitzat edicions anteriors de l’esdeveniment.

24 d’abril
12 h
Conte Infantil

El castell del Drac
A càrrec d’Albert Estengre
Un castell on ningú volia entrar perquè deien que la porta era tacada amb la sang de tres bruixes xarugues.
Públic: més de 4 anys
Lloc: Sala Enric Granados amb places limitades. Inscripció al web de la Biblioteca Central https://www.bibliotecacerdanyola.cat/  a partir del 17 d’abril. 
Organitza: Biblioteca Central de Cerdanyola

 

Més propostes:

Aparadors literaris
Del 10 d’abril al 10 de maig

L’objectiu és que les lletres decorin els aparadors dels comerços de la ciutat. 
Organitzen: Servei Local de Català i l’Ajuntament

Fins al 26 d’abril
Asseu-te amb la poesia. Homenatge al poeta i arquitecte Joan Margarit (1938-2021)

Acció que ha folrat els bancs de granit del carrer de Sant Martí amb una selecció dels poemes del poeta de Sanaüja. 
Aquesta activitat forma part dels actes al voltant del Dia Mundial de la Poesia
Lloc: carrer de Sant Martí
Organitza: Ajuntament (Pla Director de Lectura)

I Concurs fotogràfic Instagram Sant Jordi 2021 
Vol destacar fotografies de moments i situacions de lectura al municipi. Les bases es podran consultar a www.cerdanyola.cat
L’admissió de les obres es farà fins al 26 d’abril.
Organitzen: AFOCER i Ajuntament, 

23 a 25 d'abril
Llibres i flors

Com cada any, el Museu ofereix a les persones que el visitin aquests dies un llibre sobre Cerdanyola del Vallès i un punt de llibre original. En aquesta ocasió, però, el punt de llibre no es farà,  es regalarà un decorat amb flors seques que ha fet en Tito Vera.
Lloc: Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver
Organitza: CRAC

Fins al 5 de maig
Exposició

Un llibre per viure
Aquesta és una exposició col·lectiva i les obres que es presenten tenen entre elles el llibre com a fil conductor. En un món cada cop més digital i avesat a la tecnologia, en ple confinament un element ben tradicional pren una renovada rellevància: el llibre. Així, aquesta exposició vol reflexionar al voltant de la importància del llibre – i en extensió, de la cultura – en una època de crisi sanitària, social i econòmica, i com les pàgines escrites ens ha obert una finestra de llibertat.
Lloc: Espai Elisa Arimany. Biblioteca Central de Cerdanyola.
Organitza: Associació d’Artistes Plàstics de Cerdanyola del Vall