S'aproven els pressupostos de la ciutat per a 2020

El 30 de desembre s'ha aprovat definitivament el pressupost de l'Ajuntament per a l'any 2020

El ple extraordinari del 30 de desembre va aprovar la proposta de pressupostos del govern del PSC. Així, Cerdanyola del Vallès començarà l'any 2020 amb un nou pla pressupostari i d'inversions per a la ciutat.

L'aprovació d'aquests pressupostos va comptar amb el suport del PSC, En Comú Podem i Junts per Cerdanyola. Aquests van ser els únics grups municipals presents a la votació dels pressupostos: el regidor del PP no va assistir per motius personals, mentre que els regidors i regidores d'ERC, CiutadansGuanyem Cerdanyola van abandonar la sala de plens just abans de la votació com a forma de rebuig a la convocatòria d'urgència del PSC.


Crítiques a la urgència per aprovar els pressupostos

Amb el suport assegurat d'En Comú Podem, gràcies a l'acord programàtic d'inici de mandat, i de Junts per Cerdanyola, gràcies a l'acord de pressupostos anunciat fa uns dies, el PSC convocava el ple extraordinari per aprovar els pressupostos sabent que tancaria l'any amb nou full de ruta d'inversions per a la ciutat. El debat sobre el contingut dels pressupostos es va fer en la sessió ordinària del ple del mes de novembre i aquest cop, el contingut va passar a un segon pla. Les crítiques de la resta de l'oposició van anar dirigides, precisament, a la urgència per aprovar aquests pressupostos i a la gestió de la recepció de les al·legacions.

El ple extraordinari d'aprovació dels pressupostos es va convocar, en un primer moment, per les 12 h del dilluns 30 de desembre. Durant el matí es va desconvocar a causa de l'arribada d'unes al·legacions que s'havien de revisar. Davant aquesta situació, el ple es va mantenir en suspens fins que durant la tarda es va convocar per celebrar-se a les 18.30 h. L'oposició d'ERC, Ciutadans i Guanyem va criticar que la gestió del ple es fes amb poc temps d'antelació i van denunciar que s'estaven vulnerant els drets dels regidors i regidores.

"L'únic motiu d'estar aquí en una convocatòria extraordinària és perquè el govern té la voluntat política de poder penjar-se la medalla de dir que s'han aprovat els pressupostos abans del 31 de desembre", va afirmar el regidor de Guanyem Cerdanyola, Ivan González. En resposta, el regidor del PSC, Víctor Francos, va assegurar que "no és la medalla de la normalitat, és aprovar els pressupostos quan toca".

Des de Ciutadans, Gorka Samaniego va assegurar que no passaria res si els pressupostos s'haguessin aprovat durant el mes de gener en una sessió ordinària del ple. En aquest sentit, Víctor Francos (PSC) va assegurar durant el ple que "no hi ha res més urgent que aprovar un pressupost" i que "quan un alcalde té el compromís de tenir un pressupost l'1 de gener, no hi ha causa més justa que complir-ho".

A més, Francos va assegurar que si el govern ho hagués volgut, podria haver aprovat els pressupostos sense necessitat de passar pel plenari. La regidora d'ERC, Helena Solà, va negar aquesta afirmació, i va sumar-s'hi a la crítica per la urgència de l'aprovació: "Podrien haver portat l'aprovació inicial al mes d'octubre o celebrar aquest plenari d'aquí a uns dies". Solà va anunciar que Esquerra Republicana presentarà recursos sobre la convocatòria del ple i sobre l'aprovació definitiva dels pressupostos: "Considerem que s'han vulnerat els drets de l'oposició".

 

S'aproven els pressupostos per unanimitat

Després del temps de debat, els regidors i regidores d'ERC, Ciutadans i Guanyem van abandonar la sala de plens com a formar de rebuig a la convocatòria d'urgència d'aprovació dels pressupostos i per denunciar la vulneració de drets dels regidors. Així, a la sala de plens només van quedar els regidors i regidores del PSC, d'En Comú Podem i de Junts per Cerdanyola i els pressupostos es van aprovar per unanimitat amb 13 vots a favor.

L'alcalde Carlos Cordón va demanar disculpes per la situació viscuda durant el dia i la convocatòria d'urgència del ple. En aquest sentit, va assegurar que la voluntat del govern és "començar abans a definir els pressupostos i que es pugui aprovar en un ple ordinari". A més, va celebrar que amb aquesta aprovació s'hagi "recuperat la normalitat" destacant que es tracta d'un "bon pressupost per a Cerdanyola".