El Parlament vota "no" als pressupostos: Com afecta això a Cerdanyola?

Els pressupostos preveien inversions en el projecte de l'Hospital Ernest Lluch, l'estudi del túnel ferroviari d'Horta i la urbanització del Parc de l'Alba, entre d'altres

El passat dimecres 13 de març el Parlament de Catalunya va rebutjat tramitar els pressupostos de la Generalitat per al 2024. El pacte entre el Govern d'ERC i el PSC ha estat insuficient per tirar endavant els comptes. El veto dels comuns al Hard Rock ha estat decisiu, tot i els intents d'última hora de l'executiu per convèncer el grup de Jéssica Albiach. Davant de la negativa, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar en la mateixa sessió parlamentària que no esgotarà el seu mandat (fins el 2025) i convoca eleccions anticipades pel 12 de maig. Ara, doncs, s'obre un nou escenari per les inversions que estaven previstes. Què implica això? Com afecta a Cerdanyola?

Aquest daltabaix implica, a la pràctica, la pròrroga dels comptes del 2023. Una pròrroga que, de fet, ja està vigent des de l'1 de gener: mentre no hi ha un nou projecte aprovat, es manté l'anterior. Aquest, doncs, servirà com a guia per a l'administració catalana fins que un nou govern aprovi uns nous comptes, ja de cara al 2025. Fins llavors, i amb el Parlament dissolt, hi ha molt menys marge per tirar endavant les modificacions pressupostàries que impliquen nous programes o inversió. 

Concretament, els pressupostos del 2024 destinaven 25 milions d'euros a Cerdanyola, convertint-se en el municipi més beneficiat del Vallès Occidental, per sobre de Sabadell (17M €), Terrassa (17M €), Sant Cugat (13 M €) i Montaca i Reixac (11M €). La inversió més gran de Cerdanyola per aquest 2024 es tractava de la urbanització del Parc de l'Alba, amb una dotació de 18 milions d'euros, però també les preveien inversions en el futur Hospital Ernest Lluch, en els centres de recerca i investigació, com la UAB o el sincrotró, en la central de bombers, en la millora de la línia del Vallès del Ferrocarrils Catalans o en la remediació dels sòls contaminats del Centre Direccional, en especial dels abocadors de Can Planas i l’Elena. 

Més info: Els pressupostos de la Generalitat preveuen 18M€ per la urbanització del Parc de l'Alba aquest 2024

Més info: Els alcaldes del PSC treuen pit amb l'acord dels pressupostos que inclouen el nou hospital

En aquest sentit, el portaveu del grup municipal ERC Cerdanyola, Íñigo García de Enterría, creu que "és una mala notícia per la nostra ciutat i per Catalunya que no s’hagin aprovat els pressupostos". Segons García de Enterría "eren uns pressupostos pensats per les persones i el país, eren ambiciosos en educació, en salut, en habitatge, en cultura, en la llengua catalana, en la lluita contra la sequera, en transport públic i en tantes altres qüestions que, per interessos partidistes, queden aparcades durant mesos, sense que es pugui predir fins quan".

 

Eleccions a la vista

Davant d'aquest nou escenari, el portaveu del grup municipal PSC Cerdanyola i diputat al Parlament de Catalunya, David González, veu de manera negativa que els pressupostos no hagin estat aprovats, però també considera que "aquest nou escenari també pot ser bo, perquè ara serà el conjunt de la ciutadania qui decidirà el futur, les inversions i les accions polítiques". De cara la nova legislatura a la Generalitat, González espera que "les inversions que han quedat pendents, es puguin començar a treballar". 

Més info: Aragonès convoca eleccions anticipades al Parlament de Catalunya

D'altra banda, el portaveu d'ERC Cerdanyola pensa que "la convocatòria d’eleccions, ara per ara, tampoc sembla que vagi a configurar un parlament massa diferent de l’actual". Així doncs, de moment, l’únic cert és que no hi ha pressupostos de la Generalitat pel 2024.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.