El Patrimoni, protagonista a l'apartat de mocions del ple municipal de març

També es van aprovar mocions per la rehabilitació de les façanes dels edificis i de suport a les treballadores del Servei d'Atenció Domiciliària

Més enllà de donar compte de la liquidació de l'exercici de 2023, el ple municipal del mes de març també va aprovar dues mocions relacionades amb el partimoni, una sobre la rehabilitació dels edificis i una altra per donar suport a les treballadores del Servei d'Atenció Domiciliària. Només la moció presentada per VOX sobre el Dia Internacional per l'eliminació de la discriminació racial va ser rebutjada pel ple. 

Més info: L'Ajuntament liquida el pressupost de 2023 amb un superàvit de 5,2 milions d'euros

 

Patrimoni

La moció presentada pels grups municipals Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Guanyem, En Comú Podem (ECP) i Junts per Cerdanyola. En el text, s'insta al govern municipal a impulsar la creació d'una Comissió Municipal del Patrimoni i d'un reglament que reguli les seves funcions, la seva composició i el seu funcionament. La moció va ser aprovada amb els vots favorables dels partits proposants de la mocó més el Partit Popular (PP) i l'abstenció del grup de govern (PSC) i VOX. 

A l'altre de les mocions sobre el patrimoni, els partits van instar al govern a renovar el pla especial del patrimoni arquitectònic i arqueològic de Cerdanyola. Concretament, es demana, d'una banda, introduir al catàleg nous elements patrimonials, arquitectònics, arqueològics i naturals no previstos a l’actual Pla Especial; i d'altra banda, dissenyar i executar un pla de senyalització dels elements patrimonials de la ciutat que inclogui tant la descripció física i/o històrica per tal de valoritzarlos i respectar-los. Tots els grups municipals van votar a favor de la moció, excepte VOX que es va abstenir. 

 

Rehabilitació dels edificis

El PSC també es va abstenir en la moció presentada per ERC instant a l’Ajuntament a fer l’estudi de la creació d’un programa local d’ajuts per a la rehabilitació de façanes en edificis d’ús residencial i propietat horitzontal i a dotar de recursos suficients a l’Oficina Municipal d’Habitatge per assessorar les persones i les comunitats de propietaris en relació al manteniment, reforma i millora dels edificis d’habitatges de Cerdanyola. 

Tot i estar d'acord amb la finalitat de la moció, la regidora d'Habitatge, Sonia Rodríguez, va descartar obrir una línia d'ajuts municipals, explicant que "treballem amb els ajuts que ofereix l’AMB i la Generalitat". Davant d'aquesta resposta del govern, el regidor d'ERC, Albert Turón, va aclarir que "la moció no parla de subvencions directes, sinó d’un programa local d’ajuts, com exempcions de taxes, o perquè l’Ajuntament faci un acompanyament a les comunitats a l’hora d’afrontar una inversió".

 

Suport a les treballadores del SAD

L'altre moció que també va ser aprovada, aquest cop amb l'abstenció del PSC, VOX i el PP, va ser la proposta d'En Comú Podem de suport a les treballadores del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD), demanant el compromís d’incloure clàusules socials i una millora salarial als plecs de contractació del SAD. En aquest sentit, el regidor d'En Comú Podem, Pedro Arco, va assenyalar que aquesta és una "necessitat real davant de l'envelliment de la població que pateix Cerdanyola".

La moció també demanava la realització d'un estudi de viabilitat de la gestió directa del servei, i és per això que la regidora de Serveis Socials, Sonia Rodríguez, va explicar que s'abstenien perquè "no ens plantejem el debat de remunicipalitzar el servei". Tot i això, va remarcar que ja s'han reunit amb els sindicats i amb l'empresa que gestiona el servei "per millorar les condicions salarials i laborals d'aquestes treballadores". 

Més info: Les cuidadores reclamen la municipalització del servei i millores laborals

 

Rebuig a la moció de VOX

Finalment, el ple va rebutjar, només amb el vot favorable del grup proposant i del PP, la moció de Vox sobre Dia internacional de l’eliminació de la discriminació racial. El regidor de VOX, Óscar Conde, va expressar la voluntat "d'assumir el compromís de treballar per la defensa dels valors occidentals, per uns barris i pobles segurs", amb la qual cosa, l'alcalde Carlos Cordón li va respondre, deixant clar que "en aquest Ajuntament no es barreja immigració amb delinqüència”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.