Els pressupostos de 2020 tornen al ple municipal

El ple municipal tornarà a votar l'aprovació definitiva del pressupost municipal per a 2020

El ple municipal del mes de gener, que se celebra aquest dijous 30 a les 19 h a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, tornarà a tenir el pressupost municipal com a protagonista. Un recurs de reposició presentat per tres partits de l'oposició ha forçat que el pressupost municipal per a 2020 hagi de tornar a votar-se a la sala de plens.

Aquesta segona votació dels pressupostos arriba arran del recurs de reposició presentat pels partits en l'oposició Esquerra Republicana, CiutadansGuanyem Cerdanyola. El recurs ha estat acceptat i el pressupost s'haurà de tornar a aprovar. La primera aprovació es va fer en un polèmic ple extraordinari convocat el 30 de desembre. En el recurs, els tres partits defensen que "no hi ha cap motivació jurídica en la convocatòria d'un ple de forma extraordinària i urgent".

Des del govern municipal asseguren que es tracta d'un error administratiu i que es mantenen les partides que figuraven en el pressupost aprovat el 31 de desembre, les quals el govern destaca que ja s'estan aplicant. Durant el ple també es resoldran les al·legacions presentades davant la primera aprovació.

Com a punts presentats pel govern del PSC, també s'aprovarà l'inici de la substitució de les cobertes de fibrociment de l'Escola Carles Buïgas i l'Escola Serraparera. A més, es proposarà la declaració d'especial interès i utilitat municipal la rehabilitació de les façanes d'un edifici del carrer Diagonal.



Vuit mocions

En l'apartat de les mocions, els grups municipals presentaran un total de vuit. Per part de la Junta de Portaveus es donarà suport a la moció del Consell Comarcal del Vallès Occidental sobre les denegacions d'ajuts al pagament del lloguer MIFO 2019. Així, s'instarà al govern espanyol a "incrementar la dotació pressupostària del Pla d'Habitatge i a procedir de manera que els diners no disposats es mantinguin dins d'aquest pla".

La Junta de Portaveus, i per tant tots els partits representats, considera que "el Pla d'Habitatge està territorialitzat i cal que els recursos no exhaurits per comunitats autònomes amb poca demanda es puguin redistribuir entre aquelles, com Catalunya, que tenen alta demanda d'ajuts al pagament del lloguer de l'habitatge".

També com a acord de la Junta de Portaveus, es votarà una moció de rebuig a la supressió dels jutjats de violència contra la dona de Cerdanyola. Durant el mes d'octubre de 2019, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va elaborar un informe en el qual proposava el tancament dels jutjats de violència contra la dona de Cerdanyola i Rubí.

Des d'Esquerra Republicana (ERC), es proposarà declarar Cerdanyola com a municipi lliure de racisme. A més, plantegen "elaborar un pla d'acollida municipal, amb termini màxim a la fi del mandat present, que es focalitzi en l'adequada integració de les persones migrades en el teixit social del municipi". ERC també portarà al ple una moció per promoure la reserva d'una part de la contractació efectuada per l'Ajuntament als centres especials de treball i empreses d'inserció per afavorir la inclusió de persones en situació o risc d'exclusió social.

El grup municipal de Ciutadans presentarà tres mocions. Per una banda, proposaran actualitzar el Reglament Orgànic Municipal. Ciutadans argumenta que el ROM necessita adaptar-se als nous temps, ja que, des de la seva aprovació l'any 1986, només s'ha modificat una vegada, l'any 2013.

Per una altra banda, la formació taronja plantejarà que Cerdanyola s'impliqui en les celebracions del Dia d'Europa (9 de maig) i que s'inclogui dins el programa d'actes del Roser de Maig. L'última moció de Ciutadans demanarà impulsar 'bancs de l'amistat' a tots els centres educatius de la ciutat. La formació explica que es tracta d'espais creats per fer front al rebuig, a la solitud i a l'assajament escolar que ja estan funcionant a diferents ciutats de l'estat.