Arrenquen les activitats del Dia Contra la Violència Masclista

Les activitats pel Dia Internacional contra les Violències Masclistes comencen aquest 16 de novembre

Cerdanyola del Vallès commemorarà un any més del Dia Internacional contra les Violències Masclistes amb un programa d'activitats enfocat a visibilitzar, prevenir i educar en l'àmbit de la violència masclista. Les activitats comencen aquest 16 de novembre amb la presentació dels llibres d'Isa Martos, ¿Jugamos a magas? i ¿Jugamos a Princesas?, que també tracten les vivències de dones en diferents àmbits com la violència masclista o la gestió del dol.  

Consulta el programa d'activitats complet fins al desembre.

 

1a Marxa exploratòria

Una de les novetats del programa d'activitats és la marxa exploratòria que es farà per diferents carrers de la ciutat i que té com a objectiu analitzar com millorar la percepció de seguretat tenint en compte aspectes com la il·luminació, el mobiliari urbà, l'accessibilitat o l'arbrat. D'aquesta marxa, segons han explicat des del consistori, s'extrauran uns informes que s'entregaran al servei d'Urbanisme de l'Ajuntament perquè es tinguin en compte a l'hora de reurbanitzar les zones que es recorreran, les quals encara no estan definides. 

En la presentació del programa d'activitats, Carlos Cordón va explicar que a la ciutat ja s'han fet actuacions urbanístiques amb perspectiva feminista, especialment pel que fa a la il·luminació d'alguns carrers. 

Tallers i cultura feministes 

El programa d'activitats del 25-N també inclou propostes culturals, com la sessió de teatre de Pamela Palenciano amb l'obra No solo duelen los golpes (el 24 de novembre) o el monòleg La negra batalla de l'humorista Asaari Bibang (17 de desembre). També destaca la presentació dels llibres d'Isa Martos, ¿Jugamos a magas? i ¿Jugamos a Princesas? (16 de novembre), que també tracten les vivències de dones en diferents àmbits com la violència masclista o la gestió del dol.  

Es projectarà, de la mà de Xiscnèfils, la pel·lícula Solo una vez de Guillermo Río Bordón que tracta la temàtica de l'atenció davant les violències masclistes, així com la mostra documental de sensibilització vers la violència de gènere que la Biblioteca Central oferirà entre el 22 i el 27 de novembre. 

A més, s'han preparat tallers amb diferents enfocaments. Des de Dones per la Igualtat han organitzat un atller d'autodefensa personal feminista a càrrec de Manuel Rubio, expert en Krav Maga (19 de novembre). També s'han preparat jocs virtuals i jocs de taula per a joves amb perspectiva feminista. 

Matinal coeducativa

Una altra de les novetats és la matinal coeducativa impulsada per l'associació Cerdanyola Educació Feminista, que també aproftarà el 18 de desembre per presentar-se formalment després d'haver-se constituit com a entitat. Així, el mateix dia a les 10 h començaran els taller creatius coeducatius per a infants i famílies al pati del Museu d'Art de Cerdanyola. A més, es podrà veure l'espectacle familiar La rateta voladora a càrrec de la companyia Mitja i Mitjoneta

El 26 de novembre, també hi haurà una altra activitat formativa impulsada pel Protocol d'Abordatge de les Violències Masclistes. En aquesta cas estarà enfocada a professionals i entitats. El títol de la formació és Com hem d'atendre els homes que exerceixen violència masclista i pretèn donar estratègies per a la detecció i l'atenció d'aquests casos. 

Més info: L'Ajuntament organitza una formació sobre detecció de violència masclista

Acte central el 23 de novembre

El dimarts 23 de novembre es durà a terme l'acte central del Dia Internacional contra les Violències Masclistes a la Plaça Abat Oliba.

L’acte iniciarà a les 18 h amb l’acció teatral de carrer El Crim dels llençols a càrrec de La Mayéutica. Tot seguit, es farà la lectura del manifest.  Durant tot l’acte central hi haurà una Instal·lació de sensibilització envers els feminicidis comesos durant l’any 2021, per realitzar-la es comptarà amb la col·laboració del Programa municipal de la Gent Gran i el projecte El latido de las mariposas. Les participants en l'activitat de teixir papallones per a aquest projecte han creat figures que es posaran sobre les cadires que formaran la instal·lació en records de les dones assassinades. 

Estratègies transversals

El dimecres 10 de novembre es va presentar oficialment la proposta d'activitats que compta amb la implicació de diferents entitats, així com de l'Ajuntament. L'alcalde, Carlos Cordón, la regidora de Feminisme, Glòria Urbano, i les entitats Dones per la IgualtatCerdanyola Educació Feminista i el projecte El latido de las mariposas han participat en l'acte de presentació al MAC.

A la presentació de les activitats, la regidora de Feminisme, Glòria Urbano, va posar èmfasi en les accions que pren l'Ajuntament durant tot l'any contra la violència masclista. Urbano va destacar els protocols d'abordatge de l'assetjament i la violència masclista que s'apliquen tant a la ciutat en general com de forma interna a l'Ajuntament. També va mencionar l'organització dels Dijous Feministes o els tallers de Cerdanyola Educa sobre aquesta temàtica, així com els protocols i punts d'informació que s'activen en dates assenyalades com les festes majors, carnaval o festivals. 

Més info: S'instal·larà un Punt Lila a la Festa de la Tardor 2021

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.