Cerdanyola i l'Amical Mauthausen commemoraran el Dia Mundial de l'Holocaust

La plaça Francesc Layret acull el 28 de gener un acte commemoratiu per recordar les víctimes del nazisme

L’Ajuntament de Cerdanyola i l’associació Amical de Mauthausen organitzen una jornada simbòlica divendres 28 de gener per commemorar el rebuig al nazisme i la democràcia a Cerdanyola. Ambdós organismes signaran un conveni de col·laboració per establir un programa anual estable d’activitats sobre la Memòria Democràtica a Cerdanyola, a més de commemorar el Dia Mundial de l’Holocaust.

Acte del 28 de gener

El 27 de gener de 1945, les tropes soviètiques van alliberar els presoners del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenaude; és per això una data assenyalada i l'escollida per la UNESCO per commemorar el Dia Mundial de l'Holocaust. 

Cartell de l'acte en homenatge al Dia Mundial de l'Holocaust. FOTO: Cedida

Cartell de l'acte en homenatge al Dia Mundial de l'Holocaust. FOTO: Cedida

L’acte 'Recordant les víctimes del nazisme' del 28 de gener aprofitarà també per commemorar la Diada Nacional de l’Exili i la Deportació Republicana, que se celebra cada any el 5 de febrers. Està previst de fer-se a la plaça de Francesc Layret a les 17.30 h, i comptarà amb la participació d'altres institucions i entitats de la ciutat a més d'estar obert a la ciutadania. 

Programa anual d'iniciatives

El mateix acte commemoratiu s'emmarca en la signatura d'un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l'Amical de Mauthausen, a partir del qual s'establirà un programa fix d'activitats anuals sobre la Memòria Democràtica a Cerdanyola. Entre les iniciatives que s'hi plantegen, destaca la inclusió de l’Ajuntament de Cerdanyola en la Xarxa Mai Més.

Aquesta xarxa creada al 2013, està formada per diverses institucions i entitats per preservar en conjunt la memòria de les persones que van ser deportades als camps de concentració nazi. Segons les dades de l’entitat l’Amical Mauthausen, són quatre les persones nascudes o residents a Cerdanyola que van ser deportades al camp de Mauthausen-Gusen.

Més info: Cerdanyola participa en la 6a Trobada de la Xarxa Feixisme Mai Més

L'Amical de Mauthausen 

L’Amical de Mauthausen és una entitat sense ànim de lucre constituïda a l’any 1962 per víctimes supervivents i amics i familiars dels camps de concentració i extermini del règim nazi. Els objectius eren donar a conèixer el que va passar en els camps, preservar la memòria de les víctimes, i sobretot, alertar a la ciutadania dels perills d’aquelles ideologies basades en la intolerància i l’anul·lació de drets de les persones i els pobles.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.