Viatges, incertesa i preocupació: Així viuen la guerra ucraïnesos de Cerdanyola

A Cerdanyola viuen 159 persones d'origen ucraïnès

La invasió de Rússia a Ucraïna continua impactant la societat, que a Cerdanyola del Vallès i arreu del país i d'Europa ha respost amb manifestacions en favor de la pau i amb iniciatives solidàries per recollir material o acollir famílies afectades. El conflicte impacta especialment en les comunitats russes i ucraïneses que estan lluny dels seus països. A Cerdanyola hi ha unes 150 persones d'origen ucraïnès, i unes 90 d'origen rus. En aquest reportatge, el TOT se centra en com ho viuen els primers, els ucraïnesos residents a Cerdanyola.

Més info: Cerdanyola surt al carrer per la pau a Ucraïna entre l'emoció dels veïns ucraïnesos

Incredulitat i preocupació

L'Anastasiya Shpakovska viu a Cerdanyola, però va néixer al sud-est d'Ucraïna, a Odessa, la tercera ciutat més gran del país. Ara fa quatre anys que es va traslladar a Catalunya, concretament a Moià (Moianès), i ha aconseguit un alt nivell de català. Els pares, els dos germans i els nebots de l'Anastasiya viuen a Ucraïna i a hores d'ara continuen allà. "Encara no em crec el que està passant", diu l'Anastasiya, afegint que resulta increïble veure atacats i destruïts llocs com mercats i carrers on havia estat fa poc: "Esperàvem que passaria, però no que començarien a deu punts de cop. Pensàvem que avançarien només a l'est".

La família de l'Anastasiya, veïna de Cerdanyola, continua a Ucraïna. Els seus germans no poden marxar del país perquè podrien ser cridats a lluitar als fronts de guerra. 

Ara, els seus pares, el seu germà menor i la seva cunyada es troben a Transcarpatia -a prop de la frontera amb Eslovàquia-, mentre el seu altre germà continua a Yuzhne, una ciutat a prop d'Odesa i on hi ha el port més profund d'Ucraïna. Els seus pares van fugir d'Odesa, que ara sembla ser el següent objectiu de Rússia, ja que té el port més gran d'Ucraïna i, segons creu l'Anastasiya, té un fort simbolisme històric per al president de Rússia, Vladímir Putin. "Al tren on viatjaven els meus pares es permetia pujar sense bitllet i hi havia molts estrangers. Cal tenir en compte que a Odesa hi ha molts estudiants de Medicina i molts turcs", explica. Aquest èxode de les zones atacades o pròximes als fronts de guerra s'està donant a tot el país i ja són més d'un milió de persones les que han sortit d'Ucraïna cap a països fronterers, segons dades d'ACNUR.

Els germans de l'Anastasiya no podran sortir del país. El govern d'Ucraïna ha decretat que tots els homes d'entre 16 i 60 anys tenen prohibit sortir del país perquè els podrien convocar per afegir-se a l'exercit. En el cas d'aquesta família, viuen amb incertesa què passarà amb els dos germans. Un d'ells -el que està a Yuzhne- va fer el servei militar obligatori i es troba en reserva per ser cridat al front. Tot i això, el fet de tenir tres fills el podria ajudar a sortir evacuat del país en considerar-se família nombrosa. "Encara no han mobilitzat els homes que són allà, fins ara s'hi han presentat aquells que han decidit allistar-se. No sé què farà el meu germà, em fa por preguntar-li", reconeix l'Anastasiya. L'altre germà no ha fet el servei militar i ara ajuda a transportar refugiats fins a la frontera amb Eslovàquia.

De Cerdanyola a Ucraïna

Dos veïns de Cerdanyola, Vitaly i Xavi, han viatjat fins a Ucraïna per recollir a part de la família del primer. La història l'han explicat des de SB Dance, l'escola de dansa creada per Susana Barea amb presència a Cerdanyola i Ripollet i on en Vitaly és alumne. En tres dies han arribat a la frontera amb Hungria i han aconseguit reunir-se amb les tres dones i les tres nenes que s'havien proposat portar fins a Catalunya. El divendres 4 de març van emprendre el viatge de tornada.

Dos veïns cerdanyolencs han recorregut més de 2.500 quilòmetres per arribar a la frontera d'Hungria i Ucraïna per portar a Cerdanyola tres dones i tres nenes refugiades.

L'1 de març a la tarda, Xavi i Vitaly van sortir en cotxe en direcció a la frontera amb Hungria. Tenien més de 2.500 quilòmetres. Tal com en Xavi relata en els escrits publicats al perfil d'Instagram de SB Dance, han fet el viatge en dues etapes: Primer van fer una breu parada a Pàdua (Itàlia) i en la segona etapa de conducció ja van arribar a Hungria. Quan arriben a Fehérgyarmati -un poble hongarès que fa frontera amb Ucraïna-, es van haver de traslladar a un poble proper, on van esperar que les dones i les nenes passessin els tràmits de documentació per a refugiats. Després d'hores i hores de conducció i espera, la història acaba amb retrobament i final feliç malgrat la duresa de la situació.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SB Dance (@sbdance__)

 

Ajuda humanitària des de Cerdanyola

L’Ateneu (carrer de la Indústria, 38-40) s'ha convertit en punt de recollida de material per a la població d'Ucraïna. L'Ajuntament de Cerdanyola ha posat en marxa diverses vies de cooperació per donar suport a la població d'Ucraïna davant el conflicte armat iniciat per Rússia. El material serà enviat als punts de recollida habilitats pel Consolat per al seu emmagatzematge i enviament a la població ucraïnesa.

Des del Consolat General d’Ucraïna a Barcelona s’ha demanat farmacioles amb productes de primers auxilis, productes per a nadonsllanternessacs de dormir i aliments no peribles com arròs, llegums, llet en pols infants, sucs de fruita, pasta, conserves i cafè soluble roba. Des del Consolat comuniquen que han recollit ja molta roba d’abric i que prioritzen la resta de productes considerats essencials.

Més info: S'organitzen recollides de material per a la població d'Ucraïna

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.