El ple aprova el projecte per posar en funcionament les pistes del CEM Riu Sec

El ple també ha aprovat de forma inicial un recàrrec de l'IBI en els habitatges buits

Les pistes de tenis del Riu Sec ja tenen projecte per reformar-se i obrir-se al públic. Aquest 24 de setembre, el ple municipal ha aprovat el projecte d'establiment i del reglament del servei públic del CEM Riu Sec, amb els vots a favor de PSC, Ciutadans, En Comú Podem i PP, els vots en contra d'Esquerra Republicana i Guanyem Cerdanyola, i l'abstenció de Junts per Cerdanyola.

El projecte contempla que una entitat gestora es faci càrrec de la gestió, però sent l'Ajuntament qui assumeix el servei públic de les instal·lacions i qui assumirà les despeses de remodelació de la zona esportiva. A més, marca que a l'espai del CEM Riu Sec es podran practicar esports de raqueta, serveis esportius de salut i altres activitats relacionades amb les dues anteriors i compatibles amb els usos de les instal·lacions.

La principal crítica dels partits que han votat en contra ha estat la despesa que suposa la reforma de l'espai. Tant ERC com Guanyem han assenyalat que es gastaran 450.000 euros en aquesta reforma. el regidor d'Esports, Óscar Pons, ha explicat que la despesa no arriba a aquesta quantitat i que l'Ajuntament gastarà 225.000 euros. En resposta, la regidora Laura Benseny (Guanyem) ha respòs que el consistori està fent reparacions "per una altra banda". Benseny també ha destacat que s'haurien d'haver contemplat altres models de gestió que no suposen despeses per al consistori i ha recordat que el plenari va rebutjar la proposta del govern de Compromís que seguia aquesta línia.

Des d'ERC, Helena Solà ha qualificat de "desastre" l'expedient per posar en marxa la zona del Riu Sec"El projecte és una gran irresponsabilitat perquè serà un forat a les arques d'aquest Ajuntament", ha dit Solà, qui ha afegit que hi ha necessitats en el terreny esportiu "però mai ningú ha reivindicat unes pistes de tenis i pàdel".

Altres crítiques al projecte han estat dirigides al model de gestió. Joan Sánchez, de Junts per Cerdanyola, ha mostrat els seus dubtes davant el model que proposa el govern, i Pilar Adell, d'En Comú Podem, ha remarcat que aquest "no és el model" que voldria el seu partit.

Més info: Marian Navarro pren possessió com a nova regidora del govern del PSC

 

Augment de l'IBI a pisos buits

El ple també ha aprovat de forma inicial dues Ordenances Fiscals. Les OOFF són el conjunt de normes, dins l'àmbit tributari local, que aprova l'ens per a la regulació de les aportacions que rep en forma d'impostos, taxes i preus públics. PSC, Guanyem i ECP han votat a favor, ERC s'ha abstingut i Ciutadans, Junts i PP han votat en contra.

En concret, s'han aprovat modificacions en l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) i l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE). En el cas de l'IBI plantegen un recàrrec del 50% als immobles d'ús residencial que es trobin desocupats amb caràcter permanent. Pel que fa a l'IAE, es proposa un augment el coeficient de situació, que se situaria sempre per sobre del 3.

El regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, ha remarcat que es tracta d'una proposta d'esquerres i progressista. També ha explicat que l'objectiu del recàrrec de l'IBI en pisos que compleixin uns requisits determinats és ampliar el parc d'habitatge de la ciutat. Quan a l'IAE, el regidor socialista ha destacat que "els ajuts a la ciutadania surten dels impostos" i considera adient "demanar aquesta ajuda amb l'IAE a qui més pot oferir". A més, ha avançat que una partida del pressupost de 2021 es destinarà a millorar els polígons industrials.

La portaveu d'Esquerra Republicana, Helena Solà, ha explicat que el seu grup s'ha abstingut "per facilitar que tirin endavant les ordenances" i ha expressat que esperen que en l'aprovació definitiva s'hagin treballat altres Ordenances que ERC considera importants. Alhora, Solà ha valorat positivament les dues propostes del govern i ha celebrat el diàleg que han mantingut amb el PSC durant els dies previs al ple. "Cal encetar una etapa de diàleg per encarar el pressupost", ha sentenciat Solà.

També s'han mostrat a favor de la proposta els grups municipals de Guanyem Cerdanyola i En Comú Podem (ECP). Des de Guanyem, Ivan González ha felicitat el govern per una proposta que "augmentarà la pressió fiscal sobre les grans empreses". Per una altra banda, González ha retret al PSC que no acompanyessin el govern de Compromís quan plantejaven mesures similars. Des d'ECP, Pilar Adell ha remarcat la idea que "el benestar de la ciutadania ha d'estar per davant de tot" i s'ha mostrat a favor de les propostes del govern.

Al costat contrari s'han situat Ciutadans, Junts per Cerdanyola i PP. La portaveu de Ciutadans, Sonia Rodríguez, s'ha mostrat en desacord amb ambdues propostes. Sobre el recàrrec de l'IBI, Rodríguez considera que el govern hauria d'haver aplicat altres alternatives a aquesta mesura per augmentar el parc d'habitatge. Quant a l'IAE, la regidora de Ciutadans creu que no serà una mesura que "recaptarà molt" o que "serà bona per al teixit empresarial".

El regidor de Junts, Joan Sánchez, s'ha mostrat a favor del recàrrec de l'IBI, però ha criticat l'augment de l'IAE: "Cal generar que més empreses tributin a Cerdanyola, i hauria estat més lògic ajornar aquest augment". Des del PP, Manuel Buenaño comparteix el desacord amb l'augment de l'IAE: "No és lògic que es vulgui estrènyer més a les empreses que donen treball a la ciutat en un context com l'actual".

 

 

Festius locals

En aquest ple també s'ha aprovat quins seran els festius locals de l'any 2021. Per unanimitat, el ple ha aprovat que el dia de Festa Major del Roser de Maig serà el 3 de maig, i el de la Festa de tardor de Sant Martí serà l'11 de novembre. També s'han aprovat els dies festius addicionals en els quals els comerços de Cerdanyola podran romandre oberts: 5 de desembre i 12 de desembre.

Per una altra banda, el ple també ha aprovat - amb les abstencions d'ERC, Guanyem i Ciutadans, i el vot a favor de la resta de partits - una modificació del pressupost amb valor de 263.118 euros. El regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, ha explicat que es tracta d'una modificació per fer front a les necessitats pandèmia. En concret, Sánchez ha explicat que aquesta despesa sorgeix de l'increment de neteja als centres educatius i a la Biblioteca, per adquirir material de desinfecció i seguretat i per augmentar el personal a l'escola La Sínia i als centres cívics.

Més info: El ple rebutja acollir-se a la llei del lloguer aprovada al Parlament