VÍDEO: El Festival de Blues 2021 fa un “salt en qualitat”

La 30a edició del Festival Internacional de Blues s’ha pogut celebrar entre l’1 i el 10 d’octubre amb 18 bandes que no han defraudat

El Festival Internacional de Blues de Cerdanyola conclou la seva 30a edició amb un sentiment de satisfacció pels reptes superats. La pandèmia de la Covid-19 no ha permès celebrar el festival amb normalitat, però sí amb l’essència que el caracteritza i sense haver de dir no a res. Entre l’1 i el 10 d’octubre, les masies de Can Fatjó, Can Serraparera, Can Cordelles i el Mercat de les Fontetes han acollit un total de 18 artistes que han portat a Cerdanyola el millor blues, swing, jazz i rock nacional i de l’estranger.

Més info: PROGRAMA: Els concerts i activitats del Festival Internacional de Blues de Cerdanyola

“La valoració general és molt positiva. Teníem previst que els grups que hem portat fossin d’una gran qualitat i cap ha defraudat; crec que hem fet un salt en qualitat en el festival que el públic també ha notat”, segons José Antonio Guillen, tècnic de cultura de l’Ajuntament i organitzador del Festival.

Més info: FOTOS: Festival de Blues, recta final

L’èxit del festival ja es preveia amb l’exhauriment d’entrades el mateix dia en què es van posar a disposició del públic. Guillen assegura que s’han complert les expectatives de públic i inclús gent que no tenia entrada i s’ha presentat a porta ha pogut entrar: “Sabíem que el fet que fossin entrades gratuïtes hi hauria un percentatge de gent que no vindria, perquè sempre passa, però és cert que s’ha equilibrat amb la gent que no tenia entrada”.

Primer cap de setmana

Els nou artistes programats pels dies 1, 2, i 3 d’octubre van actuar segons el previst, exceptuant el britànic Errol Linton, que per un problema amb el visat no va poder viatjar. Amb 3 hores de marge l’organització va poder aconseguir dos grups substituts: “No era fàcil perquè havíem de substituir un artista internacional i calia trobar bandes amb un nivell qualitatiu equiparable”, explica Siscu Campos, un dels organitzadors del Festival. Fent ús de contactes van aconseguir que Rambalaya i Cheap Bliss fessin el relleu.  

Més info: VÍDEO: 9 artistes han inaugurat el Festival de Blues 2021 el primer cap de setmana

Entre d’altres bandes, el grup gallec Zalomon Grass va fer vibrar la Masia de Can Fatjó i les prop de 250 persones que hi van assistir dissabte a les 21 h. Intercalant balades i cançons estridents, els tres integrants del grup van fer arribar el seu rock setantè al cor dels espectadors. L’organització del festival va quedar satisfeta amb l’adaptació de Can Fatjó, espai que enguany s’estrenava com a escenari.

A més, la previsió de pluja de diumenge dia 3 va obligar a cancel·lar un espectacle matinal i a traslladar el concert nocturn de Sergi Estella al Teatre Ateneu. La resta de programació, tanmateix, es va poder portar a terme. “Vam mirar les aplicacions de meteorologia i fins i tot vam parlar amb un meteoròleg, i les previsions deien que a Cerdanyola no plouria. Ens vam arriscar i vam encertar”, segons José Antonio Guillen, tècnic de cultura de l’Ajuntament i organitzador del Festival.

Concert de Izo Fitroy el matí de diumenge a Can Cordelles. FOTO: Nora Muñoz

Concert de Izo Fitroy el matí de diumenge a Can Cordelles. FOTO: Nora Muñoz

El concert d’Izo Fitzroy a les 12 h a la Masia Cordelles es va poder celebrar sense incidències malgrat algun plugim durant l’inici. La barreja de soul, funk i blues de l’artista londinenca ha captivat al públic assistent a la Masia Cordelles. Com que l’espai ho permet, l’organització ha pogut oferir un servei de cambrers i cambreres per portar beguda i menjar a les taules.

Recta final del Blues 2021

La programació de concerts va continuar la setmana següent en dia laborable; dimecres 6 d’octubre a les 20 h va actuar Band of Friends a la Masia Cordelles. El plat fort de dijous va ser l’homenatge al músic difunt Amadeu Casas. La seva filla, Erxart Casas, va entonar cançons en record al seu pare al so de l’harmònica.

Divendres es van succeir tres concerts paral·lels a les 21 h. 24 Pesos va actuar a la Masia Cordelles, Carlos Navarrete Quartet ho va fer a la Masia Serraparera i Noa & The Hell Drinkers a Can Fatjó. No és casualitat la distribució de cada artista; a l’amfiteatre de Serraparera s’han representat espectacles d’artistes catalans, mentre que a Cordelles han actuat bandes internacionals.  

Erxart Casas, la filla d'Amadeu Casas, a l'homenatge del músic de divendres a la nit a Can Fatjó. FOTO, Mónica García Moreno

Erxart Casas, la filla d'Amadeu Casas, a l'homenatge del músic de divendres a la nit a Can Fatjó. FOTO, Mónica García Moreno

La banda Samantha Martin & Delta Sugar van viatjar des de Toronto, Canadà, per actuar al Festival de Blues en una sessió matinal i en una segona al vespre de dissabte dia 9 d’octubre. Les bones vibracions que emana la vocal quan gesticula i interactua amb el públic, a més de la seva potent veu trencada, van captivar cada racó de la Masia Cordelles.

Dels concerts de cloenda de diumenge dia 10 se’n va encarregar una única banda: Mambo Jambo Arkestra, que va portar la seva bona vibra diumenge en la sessió matinal i de vespre de la Masia Cordelles. El quartet barcelonès de rock instrumental composat per un saxofonista, un guitarrista, un bateria i un contrabaix es van unir amb una dotzena de trompeters per acabar de rematar el festival amb música que penetra en el més profund.

Nit de tapes i blues al Mercat de les Fontetes

La nit de blues de dissabte va tenir el Mercat Municipal de les Fontetes d’amfitrió. La plaça exterior del mercat es va transformar en una sala de concert exterior que permetia un aforament màxim de 700 persones, el més ampli en aquesta 30a edició. El públic va seure a taules separades per la distància que interposa el Procicat, i va gaudir dels concerts de Gaby Jogeix a les 21 h i dels ja veterans del festival Los Deltonos.

Barra per demanar consumicions la nit de tapes i blues al Mercat de Les Fontetes. FOTO, Ale Gómez

Barra per demanar consumicions la nit de tapes i blues al Mercat de Les Fontetes. FOTO, Ale Gómez

Els treballadors i treballadores del mercat van col·laborar amb l’organització del festival per servir consumicions als assistents a un preu assequible: 1 € les begudes i 1,5 € les tapes, elaborades amb productes frescos del mercat. En l’ambient es respiraven bones vibracions tant per part del públic que animava els artistes en cada cançó, com per part dels treballadors de la barra que s’animaven a ballar el ritme.

Blues als bars i comerços

31 comerços i 19 bars i restaurants han participat en col·laboració amb el Festival de Blues, ja sigui per mitjà d’activitats, de degustacions i descomptes, o de promocions. Alguns bars van organitzar concerts i altres activitats a dins dels seus locals, amb una capacitat màxima del 70% de l’aforament.

Més info: El Festival de Blues envairà el comerç i la restauració locals

El dissabte 2 d’octubre i el dimecres dia 6, als bars La Galindeta i The 1916 Irish Pub van cedir els seus locals per fer concerts dels grups Hola que Dixie, Jhonny Bigstone & Sweet Marta i The Blues Prisioners. A més, els dissabtes de festival l’Espai Vi i la Sala Acme van fer més activitats.

El carrer Sant Ramon va quedar envaït dissabte per la música de la trompeta, el saxo, el banjo i el contrabaix pel concert a La Galindeta. A més, molts comerços del mateix carrer han fet descomptes en el marc del festival, en especial botigues de roba.

Concert del grup Hola que Dixie al bar de la Galindeta dissabte al matí. FOTO: Nora Muñoz

Concert del grup Hola que Dixie al bar de la Galindeta dissabte al matí. FOTO: Nora Muñoz

La programació del festival, per tant, no s'ha basat només en els concerts del cap de setmana. Els comerços participants han omplert la programació d'entre setmana amb activitats de tot tipus: presentacions de llibres, exposicions d'art, mostres de ball, entre d'altres. En són alguns exemples l’exposició a l'Ateneu d‘ART & BLUES ROCK’ de l’artista Jordi Extremera se suma al Festival de Blues, o la mostra fotogràfica 'Música de Cámara' de Manuel Outomuro, l'autor del cartell del festival d'enguany.      

Més info: El MAC inaugura la mostra fotogràfica 'Música de Cámara' de Manuel Outomuro

Més info: L’exposició ‘ART & BLUES ROCK’ se suma al Festival de Blues

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.