El govern porta al primer ple de 2024 l'aprovació de la ZBE

La implantació de la Zona de Baixes Emissions arriba un any després del que estava previst

El ple del mes de gener, que tindrà lloc aquest dijous dia 25, servirà per aprovar de manera inicial l'ordenança relativa a la restricció de la circulació de determinats vehicles a Cerdanyola del Vallès, o dit d'altra manera, la Zona de Baixes Emissions (ZBE). 

Així doncs, si s'aprova aquesta ordenança, la ZBE serà una realitat durant aquest any. Segons, va explicar al TOT la regidora de Mobilitat, Conchi Martínez, està previst que s'implanti a partir l'1 de juliol de 2024 i que es comenci a sancionar als vehicles sense etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (0, ECO, C i B) a partir de l'1 de gener de 2025. 

 

Com serà la ZBE de Cerdanyola?

La ZBE del nucli urbà de Cerdanyola del Vallès estarà delimitada per la carretera N150 (Carretera de Barcelona), Av. Canaletes, Av. Guiera, C. Santa Rosa, C. de l’orenenta, C. Àliga, Av. Roma, C. de Serradegalliners, Ronda Serraparera, C. La Clota, C. Santa Anna i C. Can Pallarés. Bellaterra també tindrà la seva pròpia ZBE i comprendrà tota la seva extensió urbanitzada: delimitada pels accessos de l’AP7, Camí Antic de Sant Cugat a Sabadell, la BV-1414 (Carretera de Bellaterra) i el C. de la UAB.

Aquesta mesura, però, no serà efectiva durant tots els dies de la setamana ni tampoc durant les 24 hores del dia. La ZBE s'aplicacarà tots els dies laborables, de dilluns a divendres, en horari de 7.00 a 20.00 hores. De manera que els caps de setmana no entren dins l'horari de la ZBE. 

Tot i que les mesures són per a tothom, hi ha una sèrie d'excepcions que faran que alguns dels vehícles contaminants no estiguin afectats per a aquestes excepcions

  • Vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda (VPMR);
  • Vehicles que presten serveis d’emergència i essencials;
  • Vehicles dedicats al transport de persones amb malalties o discapacitats que els condicionen l’ús del transport públic;
  • Vehicles amb matrícula estrangera que compleixen els requisits tecnològics i d’emissions equivalents als distintius ambientals que emparen l’accés a la ZBE i que no estiguin identificats a la base de dades de la Direcció General de Trànsit.

 

A més a més, amb caràcter excepcional, i per raons d’interès general, es podrà autoritzar l’accés a la ZBE mitjançant una resolució motivada de l’alcalde. 

 

La ZBE arriba un any més tard

Tot i que la legislació obligava a les ciutats de més de 50.000 habitants i a aquelles les quals els seus nivells de contaminació superin els estàndards permesos a implantar la ZBE durant el 2023, l'Ajuntament de Cerdanyola va endarrerir-la un any més. Segons Martínez, "aquesta és una mesura la qual creiem que hem d'anar de la mà amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona i per això s'implantarà durant EL 2024".

Més info: Cerdanyola endarrereix la implantació de la Zona de Baixes Emissions a 2024

Al mes de desembre de l'any passat Cerdanyola era un dels 18 municipis de tot l'Estat que encara no havia implantat ni tramitat les seves ZBE, d'entre els 149 que estaven obligats. Així ho reflectia el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte DemogràficA dia d'avui, Cerdanyola del Vallès ja figura com a municipi que està 'en tràmit' d'implantar la ZBE, segons el Ministeri. 

 

Suport a mitges de l'oposició

Alguns partits de l'oposició, com Esquerra Republicana de Catalunya - Cerdanyola (ERC-Cerdanyola), ja han mostrat la seva voluntat d'implantar el més aviat possible la ZBE. Tot i això, han criticat alguns aspectes de la proposta del govern del PSC. La setmana passada el regidor d'ERC, Albert Turon, va lamentar que els carrers perimetrals en quedin exclosos, de manera que "el trànsit de pas que no vingui de Cerdanyola estarà excempt de la ZBE i que la carretera de Barcelona en quedi fora". Turón va demanar també una estació de mesura de la qualitat de l'aire fixa. 

Més info: ERC aposta per millorar la qualitat de l'aire amb la voluntat d'implementar la ZBE

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.