Llum verda a la primera aprovació dels pressupostos municipals de 2021

Entre les inversions previstes per l'any vinent hi ha actuacions en instal·lacions esportives, reurbanització d'alguns barris i la recuperació d'edificis municipals.

El ple de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha aprovat de forma inicial, aquest dijous 17 de desembre, els pressupostos municipals de l'any 2021. Entre les inversions previstes per l'any vinent hi ha actuacions en instal·lacions esportives, reurbanització d'alguns barris i la recuperació d'edificis municipals, entre altres.

 

El ple facilita l'aprovació

L'aprovació inicial dels pressupostos ha comptat amb el vot a favor del PSC, Junts per Cerdanyola i PP, però Ciutadans i En Comú Podem (ECP) han facilitat la seva aprovació abstenint-se. Els dos partits que han votat en contra són Esquerra Republicana (ERC) i Guanyem Cerdanyola. Més endavant els pressupostos tornaran al plenari per la seva aprovació definitiva.

Més info: El govern del PSC i Junts per Cerdanyola arriben a un acord de suport als pressupostos municipals

Més info: Ciutadans també pacta l'aprovació dels pressupostos amb el govern del PSC

Més info: El PP anuncia un principi d'acord amb el govern del PSC per aprovar el pressupost municipal de 2021

El regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, va explicar un dia abans que es tracta d'uns pressupostos "realistes quant als ingressos i les despeses" i "flexibles" tenint en compte la incertesa de la situació de pandèmia. Les crítiques de l'oposició s'han dirigit al contingut i la naturalesa política dels punts que reculles els pressupostos, els quals inclouen temes proposats per partits de l'oposició, sobretot dels partits que han arribat a acords amb el govern.

Des d'ERC, la seva portaveu Helena Solà, ha explicat que el seu partit votava en contra perquè consideren que els pressupostos plantejats pel PSC "no donen resposta a les necessitats de la ciutat, de les persones ni de l'Ajuntament". En aquest sentit, ha assenyalat mancances del pressupost com la cura de l'espai públic, la falta d'efectius a la Policia Local o l'absència d'un pla per millorar la mobilitat i el servei d'autobús, entre altres.

Per la seva banda, el portaveu de Guanyem, Ivan González, ha fet una crítica que el govern ja havia escoltat abans també de part seva: "La proposta de PSC no és d'esquerres, ni tampoc veiem una trajectòria política d'esquerres en aquest mandat". Com a apunt positiu, González ha destacat que el seu grup considera que "l'única línia transformadora" són les inversions, però ha apuntat que aquestes les va planificar el mandat de Compromís del qual en formava part. 

 

Des d'ECP, Isaac Martínez ha dit que troben poc valenta la proposta de pressupost i ha criticat que la disponibilitat de fer ús del romanent no es vegi reflectida en les inversions. Per una altra banda, ha explicat que l'abstenció del seu grup es deu a la incorporació d'alguna de les seves propostes i perquè creuen que "no és positiu bloquejar el pressupost en la situació actual".

 

Inversions per a 2021

En el capítol d'inversions previstes per a 2021, la proposta aprovada inicialment se centra en els següents punts:

  • Cobrir pistes ZEM Fontetes - 800.000€
  • Recuperació de la Torre Vermella per a usos de ciutat - 550.000€
  • Aparcaments i nova cambra al Mercat de les Fontetes - 600.000€
  • Pista exterior i vestidors + grada a zona esportiva Guiera + coberta boina - 770.000€
  • Reforma i rehabilitació  de Ca n'Altimira - 500.000€
  • Reurbanització II fase a Fontetes - 500.000€
  • Reurbanització II fase a Serraperera -  500.000€
  • Reurbanització fase (IV) entorn Martinica - 600.000€
  • Instal.lació d’energies renovables  - 200.000€
  • Pla adeqüació polígons industrials  - 200.000€
  • Intervenció al clavegueram i reurbanització de Santa  Marcel.lina II Fase - 770.000€
  • Obres en l'espai públic  - 1.300.000€
  • Parcs Infantils - 100.000€
  • Polítiques d’Habitatge - 400.000€
  • Adquisició nova nau de la Brigada Municipal - 1.200.000€

 

Ingressos

Pel que fa als ingressos, el govern preveu que es mantingui la recaptació per impostos a nivells de 2020, amb excepció de l'IAE. A més, assenyalen un increment d’un 2% sobre l’import d’aquest any 2020 dels tributs de l’Estat d’acord amb el Projecte de llei de pressupostos generals per a l’any 2021. En negatiu, assenyalen la disminució dels ingressos a través de les taxes de serveis municipals a causa de la Covid-19.

 

Despeses

En el capítol de les despeses, el PSC destaca: una partida d’ajuts de 200.000 euros per la reconstrucció de l’activitat econòmica local; per estalvi i eficiència energètica, fent una reducció del 14,38%; 3,5M€ en polítiques socials; 1M€ per potenciar l’activitat econòmica local, fomentant l’ocupació i donar suport al comerç de proximitat i un augment de la despesa en cultura del 7%.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.