Llum verda a iniciar la municipalització de les escoles bressol municipals

El Ple Municipal ha aprovat el canvi del model de gestió de les escoles bressol públiques

Primer pas perquè les Escoles Bressol Municipals passin a gestionar-se de forma directa des de l'Ajuntament. El bha aprovat inicialment el canvi de model de gestió dels centres públics, que fins ara s'han gestionat a través d'empreses privades.

PSC, ERC, Guanyem i En Comú Podem han votat a favor d'aquesta proposta, mentre Ciutadans, Junts per Cerdanyola i PP han votat en contra.

Més info: El Ple aprova canvis del pressupost destinats a obres, comerç i esport

Gestió municipal

A Cerdanyola hi ha tres Escoles Bressol Municipals (EBM): Turonet, Montflorit i Cordelles. Fins ara, els tres centres s'han gestionat a través d'una licitació amb empreses externes. Amb aquest canvi, la gestió la faria l'empresa municipal Cerdanyola Promocions. Amb la qual cosa, tota la gestió seria municipal.

El govern local apunta que el canvi de model contempla la subrogació del personal que actualment treballa a les escoles bressol, així com el manteniment de les seves condicions. El nou model podria ser una realitat el pròxim curs 2022-2023.

Partits a favor del nou model

El regidor d'Educació, David González (PSC) ha defensat el canvi de model amb els arguments que ja va expressar en la roda de premsa de presentació de l'acord entre el seu partit i En Comú Podem per tirar endavant aquesta proposta. "L'educació dels 0 als 3 anys és una etapa fonamental, apostar per les escoles bressol significa garantir una societat, és democràtica en el futur, amb més drets, més igualitaria i més feminista", ha dit González.

Més info: La gestió directa de les Escoles Bressol Municipal, més aprop d'aprovar-se

Des d'Esquerra Republicana, Albert Turon s'ha mostrat a favor de la gestió pública, però des d'ERC assenyalen "l'existència de seriosos dubtes de la viabilitat de l'encàrrec de gestió de les escoles bressol a la societat municipal Cerdanyola Promocions". En concret, els dubtes que plantegen fan referència al fet que l'empresa municipal "pugui assumir aquest encàrrec amb l'estructura, les condicions econòmiques i amb els recursos dels quals disposa, la qual cosa posaria en risc el servei públic". ERC també lamenta "el temps perdut quan una proposta com aquesta va ser rebutjada al ple de maig de 2018".

Per la seva banda, el regidor de Guanyem, Ivan González, ha assegurat que el punt que presenta el govern del PSC és la mateixa que va presentar el govern de Compromís per Cerdanyola -partit del qual és hereu Guanyem- en el mandat anterior. Ivan González ha recordat que els socialistes van rebutjar la proposta l'any 2018 "perquè no creien que fos el model correcte per a les escoles bressol".

Més info: Guanyem: "La proposta de municipalització de les escoles bressol que farà el PSC és nostra"

En resposta, David González (PSC) ha dit que l'expedient no és el mateix i ha assenyalat tres diferències amb la situació del 2018: "Amb la proposta de Compromís no se solucionava la desigualtat de sous entre centres"; diferències en l'estructura municipal; i el fet que l'estudi de viabilitat econòmica l'han encarregat a un servei extern.

Per la seva banda, la regidora d'En Comú Podem (ECP), Pilar Adell, ha reconegut la feina feta per la regidora d'Educació en el govern de Compromís, Elvi Vila, amb la primera proposta de municipalització de la gestió de les escoles bressol. Adell també ha explicat que ECP va decidir recuperar la proposta i plantejar-la al govern perquè també defensen la gestió pública i perquè el 2018 no formaven part del plenari.

Els partits en contra

Ciutadans, Junts i PP s'han oposat al canvi de model de gestió de les EBM. El regidor de Ciutadans, Gorka Samaniego, considera que la proposta del PSC "és una decisió presa de forma arbitrària", i ha mostrat dubtes sobre el funcionament de l'empresa municipal i sobre els riscos que suposa la gestió pública.

Des de Junts, el regidor Joan Sánchez ha defensat que el servei externalitzat ha funcionat bé durant els últims vint anys, i ha considerat que es "tracta d'una decisió més ideològica que política". Sánchez ha defensat la utilitat dels recursos públics per a les persones que necessiten un servei i per a aquelles que no se'l poden permetre. "Les escoles bressol no són per a tothom perquè no hi ha prou places, i no poden incloure criteris de vulnerabilitat a les famílies per assignar aquestes places", ha dit.

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.