ERC presenta propostes d'ordenances fiscals a l’espera de reunir-se amb el govern

Els republicans posen el focus en la mobilitat sostenible, la taxa de reciclatge i la desocupació d’habitatges

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va presentar, el 8 d'octubre, una proposta d’ordenances fiscals “molt seriosa i amb moltes propostes”, tal com apuntava la portaveu del grup, Helena Solà.

Centrant-se en tres blocs principals, els residus, la mobilitat i l’habitatge, Solà va anunciar que ERC es reunirà la setmana que ve amb l’equip de govern on espera tenir “un paper actiu com hem tingut sempre” en la formulació de les ordenances fiscals que entraran en vigor l’1 de gener de 2020.

Residus: objectiu “residu zero”

Del primer bloc de propostes, centrat en la gestió dels residus a Cerdanyola, el regidor d’ERC Albert Turon destacava que “al febrer de 2019 ja vam fer una nota de premsa per anunciar que calia modificar la taxa de residus”. A Cerdanyola, on la taxa de recollida sel·lectiva se situa tan sols al 36%, l’objectiu imposat per llei a un any vista -a finals del 2020- és d’arribar a un mínim del 50%. Turon ha presentat les diverses propostes del grup republicà en la gestió de residus detallades a continuació.

  • En primer lloc, modificar la taxa de residus per bonificar la reducció de residus i el reciclatge per afavorir les persones i comerços que tenen bones pràctiques.
  • A continuació, dotar als serveis d’inspecció de personal administratiu per fiscalitzar el contracte actual.
  • I, per últim, treballar conjuntament en la licitació del nou contracte per avançar cap a l’objectiu de “residu zero”.

Mobilitat: connectar Cerdanyola

El segon bloc, presentat també per Turon, s’ha centrat en propostes per millorar la mobilitat i les connexions de Cerdanyola amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i les connexions interurbanes. El regidor ha destacat que “tot i estar molt aprop de Barcelona estem mal comunicats. A l’octubre de 2018 ja vam demanar millores i ara li tornem a posar sobre la taula al nou govern”.

En relació a la mobilitat les propostes han estat les següents:

  • Exigir a l’AMB millores en el transport públic. Millorar el servei i redefinir les línies.
  • Aconseguir una nova línia d’autobús que uneixi les estacions de tren i els pols de
    generació de mobilitat de la ciutat com la UAB, el Parc Tecnològic i les estacions de Rodalies Renfe.
  • Exigir una amplicació dels serveis Bicibox i dels carrils bici interurbans amb les ciutats i polígons industrials propers.
  • Implementar punts de càrrega per a vehicles elèctrics als pàrquings públics i zones blaves.
  • Bonificar un 75% les tarifes de zona blava per a vehicles amb l’etiqueta “zero” o “eco”.

Habitatge: regular la desocupació

Per útlim, el regidor Íñigo Enterria, ha presentat una sèrie de mesures i propostes en relació a l’habitatge. Aquestes propostes d’ERC, que es detallen a continuació, es centren en la desocupació d’habitatges i l’ordenança que en fa l’administració.

  • Exigir una ordenança que reguli com es verificarà que els pisos buits estan realment desocupats i qui se n’ocupa.
  • A través d’aquesta ordenança esmentada, aplicar la Llei 14/2015 de l'impost sobre els habitatges buits, i afegir el recàrrec de l’IBI del 50% de la quota líquida als grans tenidors, bancs i fons voltor propietaris de pisos desocupats.
  • Regular com aplicar aquest recàrrec de l’IBI i establir el termini de 24 mesos per considerar desocupat un habitatge.

A l’espera de la reunió amb el PSC

Carme Pina, regidora d’ERC, va detallar altres propostes de diferents ordenances fiscals com l’ordenança fiscal general, l’impost d’activitats econòmiques, el cementiri municipal, la grua municipal, la utilització privativa de l’espai públic, l’aprofitament del domini públic i la publicitat dinàmica.

Helena Solà, portaveu d’ERC, va anunciar que ERC demanarà a l’equip de govern que incorpori les seves propostes en matèria d’ordenances fiscals i va remarcar que “són propostes viables i realistes, on hi ha un equilibri entre ingrés i despesa, i no entendríem que es rebutgéssin aspectes com la gestió de residus ja que és un pas cap al futur per actualitzar Cerdanyola”.

Solà, qui assegura que el grup republicà ha fet “una feina política i molt tècnica”, ha remarcat la rigurositat i profunditat d’anàlisi duta a terme per presentar aquestes propostes. Montse Nieto, regidora d’ERC, ha destacat que el grup ha fet una comparació intermunicipal prenent com a referència municipis propers com Ripollet, Barberà, Sant Cugat, Sabadell o Vacarisses.

Més informació