El govern troba complicitats en la primera aprovació del pressupost per a l'any 2022

El Ple Municipal ha aprovat inicialment el Pressupost Municipal de Cerdanyola per a l'any 2022

El Pressupost Municipal per a l'any 2022 ha passat el primer tràmit del Ple Municipal. El plenari va aprovar inicialment, el divendres 10 de desembre en sessió extraordinària, la proposta del pressupost i les inversions del govern del PSC. El pressupost és de 64.246.746 euros, una quantitat que augmentaria quan s'hi afegeixin els 10 milions d'euros de superàvit dels comptes de 2021.

Més info: El govern local proposa aprovar un "pressupost progressista" per a 2022

Per a aquesta primera aprovació, el PSC ha comptat amb l'únic vot a favor dels tres regidors d'En Comú Podem, amb qui havien arribat a un acord d'afegir les seves propostes als comptes a canvi del suport al ple. Tot i això, el govern local ha trobat la complicitat i els vots de confiança en forma d'abstencions dels regidors de Ciutadans, Junts per Cerdanyola i PP. Els vots en contra han arribat des de les files d'ERCGuanyem Cerdanyola.

El Ple es va celebrar el divendres 10 de desembre a la sala de plens de l'Ajuntament. Els regidors i regidores s'han retrobat presencialment després de vint mesos fent els plens de forma telemàtica a causa de la pandèmia.

Crítiques i elogis a un pressupost "continuista"

El regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, ha destacat al Ple que el pressupost té dos moments importants: l'aprovació actual i quan es liquidi el superàvit dels comptes de 2021, fet que farà incrementar la xifra pressupostada. Sánchez ha reiterat que es tracta d'un pressupost "progressista" que pretén protegir les persones més vulnerables. També ha repassat el seguit d'inversions que es faran en àmbits com l'espai públic, l'habitatge, els esports o la cultura, així com els ingressos que rebrà l'Ajuntament a través dels impostos "sense augmentar la pressió fiscal" i les transferències de l'Estat. El regidor ha agraït la implicació dels grups polítics i la feina dels tècnics de l'Ajuntament que han treballat en la redacció del pressupost.

Des d'Esquerra Republicana -que ha votat en contra-, Íñigo Enterria ha qüestionat que es fes un Ple Extraordinari per aprovar el pressupost tenint en compte que el 21 de desembre es farà el Ple ordinari mensual: "Per què no es pot esperar onze dies? Això té un cost econòmic". Tal com va destacar ERC durant la setmana en un comunicat, els republicans han criticat que sigui un pressupost continuista. "Aquest fet delata que ni aquells eren uns pressupostos adients al moment de pandèmia COVID, a la crisi econòmica, social i sanitària generada per aquella, ni els que ara es presenten serveixen per a sortir d'aquesta situació", asseguren. Entre altres coses, Enterria ha criticat que es mantingui l'externalització de serveis i que no s'hagin aplicat els diners del pressupost de 2021: "Un pressupost que ens endeuta 2,5 milions d'euros, quan alhora tenim un superàvit de 10 milions. Per què ens hem d'endeutar?".

Per la seva banda, la regidora de Ciutadans, Sonia Rodríguez, ha anunciat l'abstenció del seu grup per facilitar l'aprovació dels comptes. Tot i això, ha demanat que les inversions i actuacions pressupostades s'apliquin: "La predisposició és molt bona, però necessitem actuacions", ha dit parafrasejant el lema cerdanyolenc 'Facta non verba'. Alhora, Rodríguez ha destacat la necessitat de solucionar les "mancances" que presenta l'estructura de l'Ajuntament i ha assenyalat que el seu grup va fer propostes per al pressupost en els àmbits social, econòmic i estructura municipal.

ERC, Guanyem i Junts han criticat que el govern proposi un pressupost continuista. 

Ivan González, de Guanyem Cerdanyola, s'ha posicionat clarament en contra de la proposta del govern i en una línia similar a ERC. González també ha criticat el continuisme del pressupost i ha assenyalat les mancances que el seu grup detecta al pressupost i a les polítiques del PSC: "Durant aquest mandat s'ha fet un camí regressiu respecte a la participació", ha assegurat, afegint que no veuen una aplicació transversal de la perspectiva de gènere en el pressupost, així com no es mostren conformes amb l'augment de la partida per al parc d'habitatge de gestió municipal ni amb els avenços en la municipalització de serveis.

L'únic grup municipal que ha votat a favor ha estat En Comú Podem, que havia arribat a un acord previ amb el govern local. Isaac Martínez, portaveu del grup, va recordar que al pressupost 2021 no van veure reflectides les seves propostes i que des d'aleshores van fer oposició propositiva fins a arribar a l'acord actual. Entre les propostes consensuades entre PSC i En Comú Podem hi ha la partida per adquirir un nou habitatge de gestió municipal destinat a emergència social, l'augment d'inversió en la regidoria de feminisme, les noves inversions en energies renovables i en l'àmbit cultural, entre d'altres.

En aquesta ocasió, Junts per Cerdanyola s'ha abstingut en la votació per facilitar l'aprovació. El regidor de JxC, Joan Sánchez, ha recordat com el PSC i el seu partit havien arribat a acords en els pressupostos anteriors. En aquest sentit, ha repassat l'estat de les mesures acordades concloent que estan "moderadament satisfets" davant el compliment dels acords que es van prendre: "S'avança però a un ritme molt lent". Sánchez també ha pronunciat la paraula "continuista" per criticar el pressupost preguntant-se "On són els canvis?" i "quins són els projectes que marquin la diferència?".

Els vots a favor de PSC i En Comú Podem, i les abstencions de Ciutadans, Junts i PP han facilitat la primera aprovació del pressupost per a 2022.

En la seva estrena des de la sala de plens, la regidora del PP, Anabel Plans, ha anunciat una abstenció com a "vot de confiança a l'equip de govern perquè es realitzin els punts que detallen al pressupost". A més a més, Plans ha explicat les propostes que va fer com a regidora dels populars, les quals passen per l'augment d'efectius en Policia Local, Brigada Municipal, així com compromís de tenir un avantprojecte de la nova comissaria de Policia Local i manteniment de l'actual, i actuacions dirigides a la gent gran. "Vetllarem pel compliment de les nostres demandes i de la resta de punts del pressupost", ha dit la regidora.

En resposta a les intervencions de l'oposició, el regidor del govern Javier Sánchez ha assumit que es tracta d'un pressupost continuista: "Continuem amb les polítiques iniciades l'any 2019". Sánchez també ha assegurat que "les dades d'execució del pressupost de 2021 són millors que els anys anteriors", en referència a les crítiques a la manca de compliment de les inversions.

Després de la votació i aprovació del Pressupost, l'alcalde Carlos Cordón va tancar la sessió fent referència a la polèmica sorgida en el darrer Ple Municipal sobre queixes de la regidora Laura Benseny (Guanyem) respecte a l'actitud del regidor David González (PSC). Cordón va explicar que, després de reunir-se els dos partits i "a fi de mantenir el compromís amb la lluita feminista i evitar situacions incòmodes", proposen que en les pròximes reunions dels grups municipals s'aturi el debat si algú se sent incòmode i s'emplaci a parlar-ne fora de la sessió.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.